Veelgestelde vragen

Wat wil je graag weten over onze producten? Vind hier je antwoord!

Algemene vragen

algemeenHeb je vragen over online bestellen, betalen, verzenden en/of retourneren? Kijk dan op deze pagina.
Waar zijn de ophangsystemen van STAS te koop?
Welk ophangsysteem past het beste bij mijn situatie?
Hoe installeer ik een STAS rail?
Op welk soort muur kan ik de rail bevestigen?
Hoe kan ik de rail het beste waterpas installeren?
Op welke afstand van het plafond kan ik de rail het beste plaatsen?
Kan ik de rail zelf verven?
Kan ik de rail op maat zagen?
Kan ik de rail in / op een hoek monteren?
Kan de rail schuin gehangen worden?
Hoeveel meter rail heb ik nodig?
Hoe haal ik de rail weer weg?
Is de rail alleen geschikt voor schilderijen of kan er ook bijv.
een whitebord, klok of spiegel aan de rail hangen?

Het schilderij dat ik opgehangen heb, helt naar voren. Hoe kan ik dit voorkomen?
Ik wil het koord verplaatsen naar een andere plaats in de rail. Kan ik dan gewoon het koord naar links of rechts trekken?

Snel naar: Veelgestelde vragen over STAS multirail & STAS Wi-Fi smart-led

Snel naar: Veelgestelde vragen over STAS j-rail

Snel naar: Veelgestelde vragen over STAS j-rail max

Snel naar: Veelgestelde vragen over STAS plasterrailInstructie video's  YouTube video (klik op de afbeelding)
STAS introductie; De vele mogelijkheden van STAS!
Wat heb je nodig om een ophangsysteem te monteren?
Hoe werkt ons systeem?
Hoe bevestig ik het STAS ophangsysteem?
Hoe maak ik gebruik van de STAS boormal?
Hoe kan ik een STAS rail inkorten?
Hoe installeer ik een STAS systeem in een hoek?
Hoe verwijder ik een STAS systeem weer?

 

 

Algemene vragen over STAS schilderij ophangsystemen

 

 

Waar zijn de ophangsystemen van STAS te koop?
Onze producten zijn eenvoudig online te bestellen op deze website. Of zoek een verkooppunt bij je in de buurt met onze handige winkelzoeker

 

 

Welk ophangsysteem past het beste bij mijn situatie?
Dus je hebt voorwerpen die je graag zou willen ophangen, maar weet niet wat de beste methode is voor jouw situatie en budget? Laat ons je helpen! Bekijk onze handige koopgids met advies op maat, waarin duidelijk staat uitgelegd welke mogelijkheden er zijn voor de diverse voorwerpen die je met STAS ophangsystemen kunt ophangen.

 

 

Hoe installeer ik een STAS rail?
Op de productpagina's van deze website vind je voor ieder railsysteem een montagefilmpje. Of bekijk hier alle montage instructies.

Op welk soort muur kan ik de rail bevestigen? Is de rail ook geschikt voor montage op een gipswand? Zo ja: met welke schroeven?
STAS rails kunnen op bijna alle soorten wanden worden bevestigd:
Op betonnen en gemetselde wanden installeer je de rail met de meegeleverde pluggen. Tip bij montage op beton: dip de schroef in de vaseline of siliconen waardoor de schroef minder weerstand ondervindt. Montage op houten wanden met enkel de schroeven.
Op houten wanden installeer je de rail enkel met de schroeven.
Op gipswanden installeer je de rail met gipsplaatpluggen.
Montage op glas is niet mogelijk.

Hoe kan ik de rail het beste waterpas installeren?
Zet aan weerszijden van de muur een puntje op 5 cm van het plafond. Maak bij voorkeur een smetlijn (2 personen nodig). Als je een vlakke wand hebt kun je ook een stukje hout van 5 cm breed in de hoek van het plafond en de muur drukken en daaronder om de 30-40 cm een lijntje trekken. Op die lijn kunnen nu de bevestigingsclips / clipschroeven / schroeven / railverbinders worden gemonteerd. Wanneer de rail is bevestigd, zal van het lijntje niets meer te zien zijn.

LET OP: bij de j-rail, j-rail max, multirail crown en multirail flat moeten ook de boorgaten van tevoren afgetekend worden op de smetlijn, omdat de gaten al in de rail gestanst zijn.

Op welke afstand van het plafond kan ik de rail het beste plaatsen?
Voor vlakke plafonds adviseren wij een afstand van 20 mm. Is het plafond gebobbeld / niet vlak dan adviseren we 30-40 mm. Beoordeel dus eerst of je plafond vlak is. Houd er tevens rekening mee dat de boormachine strepen op het plafond achterlaat als je te dicht bij het plafond boort.

Kan ik de rail zelf verven? Zo ja: met welke verf en welke voorbehandeling?
Ja, dat kan. Maak de rail eerst goed schoon en vetvrij. Schuur de rail daarna met heel fijn schuurpapier op en maak de rail vervolgens weer goed schoon en vetvrij. Daarna kan de rail geverfd worden met verf op acryl basis.

Kan ik de rail op maat zagen?
Ja, de rail is eenvoudig op maat te zagen met behulp van een ijzerzaag.

LET OP: bij het zagen van een multirail systeem dien je gebruik te maken van het meegeleverde zaaghoutje (3 tot 3.5 mm dik), zodat de koperdraden niet los raken. Let op braampjes i.v.m. krassen op de lak van de rail.

Kan ik de rail in / op een hoek monteren?
Je kunt de rail een hoek om laten gaan met behulp van hoekverbinders. Deze zijn verkrijgbaar in onze webshop. Kijk onder de categorie ”Onderdelen” bij het betreffende railsysteem voor de bijpassende hoekverbinders.

Kan de rail schuin gehangen worden?
Nee, dit is helaas niet mogelijk.

Hoeveel meter rail heb ik nodig?
Voor het beste en mooiste resultaat monteer je de rail over de volle lengte van je wand(en). Je kunt de rail zelf eenvoudig op maat zagen.

Hoe haal ik de rail weer weg?
Wanneer je de rail weer van de bevestigingsclips wilt halen, kun je het beste een schroevendraaier gebruiken. Houd een doekje om de schroevendraaier om beschadiging van de rail te voorkomen. Plaats de schroevendraaier aan het begin van de rail aan de onderkant tussen de rail en de wand. Beweeg nu voorzichtig de schroevendraaier naar boven zodat het einde van de rail los springt van de bevestigingsclips. Wanneer je een beginnetje hebt gemaakt, kun je de rail voorzichtig verder met de hand van de wand trekken.

Is de rail alleen geschikt voor schilderijen of kan er ook bijv. een whitebord, klok of spiegel aan de rail hangen?
Onze rails zijn zeker geschikt om ook whiteborden, prikborden, klokken, spiegels, seizoensdecoratie en dergelijke aan op te hangen. Je kunt elk willekeurig object met een haakje aan het systeem hangen mits je het maximaal toegestane gewicht in de gaten houdt.

Het schilderij dat ik opgehangen heb, helt naar voren. Hoe kan ik dit voorkomen?
De draad van het schilderij op de achterkant is door de lijstenmaker te lang gemaakt. Hierdoor helt het schilderij verder naar voren. Advies: de draad van de schilderijlijst (laten) inkorten.
Hoe hoger de draad onder de bovenkant van het schilderij is geplaatst, hoe kleiner de helling naar voren! Let op! de haak dient wel achter (niet zichtbaar) het schilderij te blijven bij plaatsing op de haak.

Ik wil het koord verplaatsen naar een andere plaats in de rail. Kan ik dan gewoon het koord naar links of rechts trekken?
Nee, we benadrukken dat de STAS cobra specifiek is ontwikkeld om op elke gewenste plek in de rail te haken. Wanneer er onder een bepaalde hoek te hard aan het koord wordt getrokken dan bestaat de kans dat de STAS cobra wordt verbogen. Dit valt onder onjuist gebruik van het systeem en STAS is in dat geval niet verantwoordelijk voor gevolgschade.

Terug naar boven

 
 

Veelgestelde vragen over STAS multirail

 

Voor een overzicht van alle armaturen, lampjes, adapters en multirail systemen
of meer informatie over het kiezen van uw STAS multirail systeem (pdf)

STAS multirail brochure

STAS multirail brochure

Hoe installeer ik de STAS multirail?
Installatie video STAS multirail (klik op de afbeelding)


Mijn schilderijverlichting werkt niet. Wat kan ik doen?
Niet werkende schilderijverlichting kan meerdere oorzaken hebben. We zullen de meest voorkomende oorzaken en oplossingen uitleggen. Haal altijd eerst de stroom er vanaf voordat je aanpassingen maakt aan het ophangsysteem.

1. Controleer de rail conductor
De rail conductor dient geheel in de rail te verdwijnen om zo een goede verbinding te maken. Is dit niet het geval? Verwijder de rail conductor, plaats deze schuin in de rail, draai de conductor weer recht en druk deze recht naar boven totdat deze geheel verdwijnt in de rail.

2. Controleer de spanningsgeleiding
Het zaaghoutje wat bij de STAS multirail geleverd wordt zorgt ervoor dat de spanningsgeleider op zijn plek blijft zitten wanneer je de rail wil inkorten. Controleer na de montage of de koperen spanningsgeleider nog vast zit in de kunststof behuizing.

3. Controleer de armaturen
Plaats voor een juiste montage het armatuur eerst schuin in de rail en vervolgens recht naar boven. Vergeet niet alle inbusschroeven van het armatuur goed vast te draaien. Onvoldoende vastgedraaide inbusschroeven kunnen een defecte lamp of kortsluiting veroorzaken.

4. Controleer de wattage van de lamp in combinatie met het vermogen van de adapter
Controleer, voordat je de lamp op het armatuur monteert, of de wattage van de lamp (en de hoeveelheid lampen) compatibel is met het vermogen van de adapter. Een te hoge wattage of te veel lampen kan zorgen voor een overbelasting van de adapter. Houd hierbij het volgende aan:Alles gecontroleerd?
Zet de stroom er weer op. Het railsysteem is pas goed aangesloten als zowel de lamp als het controlelampje van de adapter licht geeft.

Verbindingsproblemen met de STAS Wi-Fi smart-led verhelpen
1. Doorloop onze gedetailleerde handleiding of bekijk de installatievideo om de slimme verlichting te verbinden met je smartphone/Ipad en de STAS multirail. Mochten er nog problemen optreden dan kun je onze WiFi smart LED + multirail probleemoplosser (PDF) nog raadplegen.

Houd bij de installatie hiermee rekening:
- De STAS Wi-Fi smart-led werkt alleen op 2.4Ghz, niet op 5.8Ghz. Controleer of je router compatibel is met beide frequenties.
- Maak je gebruik van Wi-fi versterkers? Controleer of de app en de installatie van de STAS Wi-Fi smart-led op hetzelfde netwerk wordt geïnstalleerd.
- Het is heel belangrijk om de armaturen in combinatie met de STAS Wi-Fi smart-led één voor één in de STAS multirail te plaatsen en te installeren d.m.v. de app.

Melding I18N@requirementMissing STAS Wi-Fi smart-led verhelpen
Deze melding kan ontstaan wanneer alle lampen zijn geïnstalleerd in de app en je groepen wil aanmaken.

Oplossing: verwijder de app en installeer deze opnieuw. Log vervolgens in je bestaande account met je emailadres (voer deze bij “account number” in) en je wachtwoord wat je eerder hebt aangemaakt. De geïnstalleerde lampen worden nu automatisch ingeladen in de app en je kunt zonder problemen groepen aanmaken.


Bestaat er een oplossing op batterijen?
Nee.

Is het systeem dimbaar?
We hebben de STAS e-smart oplossingen, waaronder een via WiFi bedienbare smart-LED. De STAS adapters zijn niet dimbaar.

Kan ik zelf een aan / uit schakelaar of een dimmer op het systeem zetten?
Dit raden wij ten zeerste af. De adapter kan bij verkeerd gebruik zeer heet worden en snel doorbranden. Bovendien vervalt alle garantie op het systeem als je een eigen schakelaar of dimmer op het systeem zet. STAS adviseert dan ook dringend geen dimmer toe te passen.

Hoeveel armaturen / lampjes kunnen er op het systeem worden aangesloten?Als je meer dan de hierboven aangegeven meters of lampjes wilt gebruiken, dan is het nodig om meerdere adapters te gebruiken.

 

LET OP: creëer in dat geval onafhankelijke circuits! Oftewel: adapters mogen nooit met elkaar verbonden worden. Verbind dus NOOIT twee rails die elk aangesloten zijn op een andere adapter! Je kunt alleen rails verbinden die samen één adapter delen.

Welke armaturen moet ik kiezen?
Je keuze voor een armatuur is afhankelijk van je smaak. Welk armatuur past het best bij jouw interieur? Er zijn verschillende typen STAS armaturen beschikbaar. De 3 typen verschillen subtiel van elkaar qua lengte en vorm. Wanneer je muur 270 cm of hoger is, adviseert STAS om een armatuur van 70 cm te kiezen.

Kan ik zelf de armaturen inkorten?
Nee. De armaturen zijn, net als de verlichtingsrail, speciaal door STAS ontwikkeld en op elkaar afgestemd. Het is niet de bedoeling dat deze verknipt of gebogen worden.

Dat oranje ding tussen de classic armaturen, mag dat eraf?
Ja, dat mag. Het oranje houdertje dient slechts ter versteviging van het armatuur tijdens transport en bevestiging. Het is een handig hulpmiddeltje bij het bepalen van de afstand tussen de twee armatuurpootjes op de plek waar ze in de rail geklikt dienen te worden.

Welke lampjes moet ik kiezen?
Elke STAS lamp past op elk armatuur. Je keuze is afhankelijk van het type licht dat je wenst. LED heeft als belangrijke voordelen een lager stroomverbruik, een langere levensduur en minder infrarood straling. Alleen al om deze voordelen raden wij altijd led-lampjes aan. Meer informatie over STAS lampen.

LED

 

  • STAS led spot 3,5 W / 27° (code: VL 10200).
   Kleur: warm white
   Levensduur: 40.000 uur.
   Heeft een smalle lichtbundel geschikt voor kleine schilderijen. De output is het equivalent van een reguliere 20 W lamp.

 

  • STAS led spot 3,5 W / 95° (code: VL 10900).
   Kleur: warm white
   Levensduur: 40.000 uur.
   Heeft een brede lichtbundel en is hierdoor geschikt voor grote kunstwerken. De output is het equivalent van een reguliere 20 W lamp.

 

 Kan ik een andere vorm lamp in het armatuur zetten?
Dat kan in principe wel. Echter, houd er wel rekening mee dat de twee pinnetjes van de lamp in het armatuur moeten passen. Wij adviseren dan ook uitsluitend de door STAS aangeboden lampjes te gebruiken. Wij bieden enkel MR 11 lampjes. Met MR 16 lampjes (groter) forceer je de armatuurfitting.

Kan ik ook een lamp met een ander wattage gebruiken?
Nee, niet zonder meer. Houd rekening met het wattage van de lamp in relatie tot het vermogen van de adapter. Bovendien is er gevaar van inbranden van de lichtbundel in het kunstwerk. Wij adviseren dan ook uitsluitend de door STAS aangeboden lampjes te gebruiken.

Welke adapter moet ik kiezen?
De keuze van een adapter hangt af van: het aantal lampjes dat je wilt installeren en het aantal meter rail dat je wilt ophangen.Als je meer dan de hierboven aangegeven meters of lampjes wilt gebruiken, dan is het nodig om meerdere adapters te gebruiken.

 

LET OP: creëer in dat geval onafhankelijke circuits! Oftewel: adapters mogen nooit met elkaar verbonden worden. Verbind dus NOOIT twee rails die elk aangesloten zijn op een andere adapter! Je kunt alleen rails verbinden die samen één adapter delen.Kan ik mijn eigen adapter gebruiken?
Nee, voor dit systeem kun je uitsluitend de door STAS ontwikkelde adapter gebruiken in verband met specifieke ontwerp- en veiligheidseisen.

Kan ik 2 adapters op dezelfde rail aansluiten?
Nee, dit is LEVENSGEVAARLIJK! Als er één stekker in het stopcontact zit en je pakt vervolgens de stekker van de andere adapter vast, dan krijg je een schok van 230 volt.

Kan het snoer worden verlengd vanuit de rail naar de adapter of van adapter naar stopcontact?
STAS verzoekt je dringend om dit niet te doen. De snoeren aan de adapter zijn ingegoten in de adapter en kunnen daarom niet verlengd of ingekort worden. Het inkorten van het snoer kan tot gevolg hebben dat de lampjes doorbranden.

Kan ik het systeem in de badkamer gebruiken?
Nee, het systeem is niet geschikt voor gebruik in vochtige ruimtes.

Moet ik de stroom eraf halen voordat ik de armaturen plaats?
Ja. Installeer eerst het hele systeem en plaats ook de armaturen met lampjes voordat je stroom op het systeem zet. Ook wanneer je de armaturen wilt verplaatsen, moet eerst de stroom van het systeem gehaald worden.

Moet ik de stroom eraf halen als ik de lampen vervang?
Ja. Haal voor je eigen veiligheid altijd eerst de stroom van het systeem, voordat je eraan werkt. Dus ook als je de lampjes wilt vervangen.

Terug naar boven
Veelgestelde vragen over de STAS j-rail

 

Welke haken en koorden moet ik kiezen?
Er zijn diverse combinaties mogelijk. Uw keuze is afhankelijk van de gewenste uitstraling en het gewicht van uw schilderij of wanddecoratie.   

 

Belastbaar tot 4 kg:
Perlon koord met disk + cilinderhaak + STAS smartspring
S-haak + perlon koord met lus + STAS smartspring

Belastbaar tot 15 kg:
Perlon koord met disk + cilinderhaak + STAS zipper
STAS j-rail stang + veerhaak>  S-haak + perlon koord met lus + STAS zipper

Belastbaar tot 20 kg:
S-haak + staalkabel met lus + STAS zipper

Terug naar boven
Veelgestelde vragen over de STAS j-rail max

 

Welke stangen en haken moet ik kiezen?
Er zijn diverse combinaties mogelijk. Uw keuze is afhankelijk van de gewenste uitstraling en het gewicht van uw schilderij of wanddecoratie.   Bovendien is het product uit te breiden met diefstalvertragende beveiliging.

Belastbaar tot 40 kg:

 • STAS j-rail max stang 4x4 + STAS j-rail max haak voor 4x4 stang
 • STAS j-rail max security stang 4x4 + STAS j-rail max securtiy haak

+ optionele diefstal vertragende STAS j-rail max security kap Belastbaar tot 100 kg:

 • STAS j-rail max stang 4x10 + STAS j-rail max haak voor 4x10 stangTerug naar boven
Veelgestelde vragen over haken en koorden

 

Welke haken en koorden moet ik kiezen?
Er zijn per railtype diverse combinaties mogelijk. Deze combinaties staan vermeld op de productpagina van het betreffende railtype.

Je keuze is afhankelijk van de gewenste uitstraling en het gewicht van je wanddecoratie. Het perlon koord is vrijwel onzichtbaar. De staalkabel, ook verkrijgbaar in de kleur wit of zwart, is geschikt voor het ophangen van zwaardere wanddecoraties. De STAS j-rail, j-rail max en plasterrail gebruiken afwijkende combinaties van haken en koorden.

STAS minirail, STAS cliprail, STAS cliprail max, STAS cliprail pro, STAS decor rail, STAS u-rail, STAS multirail:

Belastbaar tot 4 kg: STAS smartspring op STAS cobra met perlon koord
Belastbaar tot 10 kg: STAS zipper op STAS cobra met zwarte / witte staalkabel
Belastbaar tot 15 kg: STAS zipper op STAS cobra met perlon koord
Belastbaar tot 20 kg: STAS zipper op STAS cobra met staalkabel

STAS j-rail:

Belastbaar tot 4 kg: Perlon koord met disk + cilinderhaak + STAS smartspring
Belastbaar tot 4 kg: S-haak + perlon koord met lus + STAS smartspring
Belastbaar tot 15 kg: Perlon koord met disk + cilinderhaak + STAS zipper
Belastbaar tot 15 kg: STAS j-rail stang + veerhaak
Belastbaar tot 15 kg: S-haak + perlon koord met lus + STAS zipper
Belastbaar tot 20 kg: S-haak + staalkabel met lus + STAS zipper

STAS j-rail max:

Belastbaar tot 40 kg: STAS j-rail max stang 4x4 + STAS j-rail max haak voor 4x4 stang
Belastbaar tot 40 kg: STAS j-rail max security stang 4x4 + STAS j-rail max security haak + optionele diefstalvertragende STAS j-rail max security cap
Belastbaar tot 100 kg: STAS j-rail max stang 4x10 + STAS j-rail max haak voor 4x10 stang

STAS plasterrail:

Belastbaar tot 4 kg: S-haak chroom + perlon koord met lus + STAS smartspring
Belastbaar tot 10 kg: S-haak chroom + perlon koord met lus + STAS zipper
Belastbaar tot 10 kg: S-haak chroom + staalkabel met lus + STAS zipper
Wat is de dikte van de staalkabel?
De staalkabel is 1,8 mm dik.

Wat is de dikte van het perlon koord?
Het perlon koord is 2 mm dik.

Kan ik de staalkabel en het perlon koord zelf knippen?
Staalkabel kan niet ingekort worden. Perlon koord kan in principe wel ingekort worden, maar door gebruik van een ongeschikte schaar kan er een braam ontstaan. Deze braam kan problemen geven met het insteken van de ophanghaak. Wij adviseren om het te lange stuk koord op te rollen en achter het kunstwerk weg te steken.

Hoe lang gaat een staalkabel mee?
De staalkabels hebben in principe een levenslange levensduur.

Hoe lang gaat een perlon koord mee?
Wij adviseren een perlon koord elke vijf jaar te vervangen in verband met klimatologische invloeden.

Wat is het gewicht dat de zipper en de smartspring kunnen dragen?
Een smartspring op perlon koord kan 4 kg dragen.
Een zipper op perlon koord kan 15 kg dragen.
Een zipper op staalkabel kan 20 kg dragen.
De combinatie smartspring op staalkabel kan niet gemaakt worden.

Kan ik meerdere schilderijen aan 1 koord hangen?
Ja, dat kan. Let alleen op het maximale gewicht van het betreffende koord in combinatie met de gebruikte haak.

De smartspring maakt barstjes in het koord, hoe kan dat?
Dat heeft te maken met het feit dat de smartspring een zelfklemmende haak is die zich als het ware vastbijt in het perlon koord. Deze oppervlakkige barstjes hebben verder geen invloed op de kwaliteit of de draagkracht.

Hoe kan ik ervoor zorgen dat de haken niet boven de lijst zichtbaar zijn?
Dit is per type schilderij verschillend. Staaldraad aan de achterkant van het schilderij? Zorg dan dat de staaldraad niet te lang is, anders zal het schilderij te veel naar voren hellen. Het gebruik van een zaagtandbeugel / (omega)beugeltje is een zeer goede oplossing.

Terug naar boven
Veelgestelde vragen over STAS plasterrail

 

  YouTube video (klik op de afbeelding)
Hoe installeer ik de STAS plaster rail?

Hoe moet ik de plasterrail plaatsen / bevestigen?
De rail moet met behulp van spijkers in de onbehandelde ruwe muur geslagen worden. Daarna kan de rail met de muur mee gestukt worden.

Raakt de rail niet vol met kalk tijdens het stuken?
Om te voorkomen dat het gootje in de rail vol kalk komt te zitten, zit er standaard een safety strip in de rail. Direct na het stuken dient de strip heel voorzichtig verwijderd te worden zodat het stucwerk mooi strak opdroogt.

Waarom is de plasterrail er alleen in het grijs?
De instucrail is alleen in het grijs verkrijgbaar, de reden daarvan is dat gecoate rail kan beschadigen tijdens het stukadoren. Alle stukadoor hoekprofielen zijn om die reden grijs van kleur. Bij het texen van de wand wordt de rail in de kleur meegenomen, het kamertje van de rail heeft altijd een donkere inkijk zoals bij alle rails, ook als deze wit van kleur zijn.

Terug naar boven