Schilderijverlichting - STAS.nl

STAS heeft diverse schilderij ophangsystemen met verlichting ontwikkeld om jouw wanddecoraties, zoals fotolijsten, schilderijen of andere kunstwerken, te verlichten. STAS picture hanging systems biedt een breed scala aan plafondrails met verlichting welke voor zowel het ophangen als het verlichten van schilderijen gebruikt kunnen worden.

Voor zowel wandmontage als plafondmontage zijn er ophangsystemen beschikbaar met 12 volt stroomleidingen direct in het railsysteem, waardoor je jouw kunst direct vanuit het ophangsysteem kunt verlichten.  De speciaal ontwikkelde STAS verlichtingsarmaturen en schilderij spotjes kunnen op ieder gewenste plek direct in de schilderijrail geplaatst worden.


Meer informatie over het kiezen van een STAS multirail systeem (pdf)


Schijn licht op je kunstwerk

Met schilderijverlichting breng je direct meer sfeer aan in huis. Een schilderijlamp geeft indirect sfeerlicht en wordt gebruikt om een schilderij extra uit te lichten in een ruimte. Een schilderij is beter zichtbaar en komt vaak beter tot zijn recht dan een kunstwerk zonder schilderijlampen. Als een kunstwerk meerdere kleuren bevat zul je zien dat de kleuren in dit kunstwerk levendiger naar voren zullen komen. Daarnaast geeft schilderijverlichting een luxe afwerking aan een ruimte. Een schilderij met schilderijverlichting springt (letterlijk!) meteen in het oog zodra je een ruimte binnenstapt!Belangrijk bij het verlichten van een schilderij

Er zijn verschillende manieren om een schilderij te verlichten. Zo zijn er wandlampen, plafondlampen of tafellampen. We hebben een paar punten verzameld om rekening mee te houden wanneer je ervoor kiest om je schilderij te verfraaien met schilderijlampen.

Hoogte/afstand van de schilderijverlichting

Schilderijverlichting hang je meestal op een afstand van 1/3e van de hoogte van het plafond. Daarnaast moet je met de afstand van het ophangen van schilderijverlichting ervoor zorgen dat de lichtbundel in ieder geval recht van voren komt. Het is heel belangrijk om schaduwen te voorkomen wanneer je je schilderij wilt verlichten met schilderijverlichting. Schaduwen leiden af van je schilderij en met indirect licht zie je het schilderij niet voldoende. Een lichtbundel die recht van voren op het schilderij schijnt is ideaal voor een directe verlichting zonder schaduw. Dit bereik je door een schilderij spotje op de juiste plek te monteren, door een schilderijlamp boven het schilderij te plaatsen of, nog makkelijker, door het gebruik van een flexibel schilderij ophangsysteem met geïntegreerde schilderijverlichting en armaturen.

Hoe groter de afstand tussen lampje en muur, des te groter het kunstwerk dat belicht kan worden. Kies dus een lang armatuur voor het uitlichten van een groot kunstwerk. Wanneer je muur 270 cm of hoger is, adviseren wij om een armatuur van 70 cm te kiezen. Met een STAS schilderij ophangsysteem en losse verlichtingsarmaturen en schilderij spotjes hoef je je niet druk te maken over het kiezen van de juiste hoogte/afstand van je schilderijverlichting aangezien dan alles flexibel te verplaatsen is.

Warmte/felheid van een schilderijlamp

De wattage of het aantal Lumen geeft aan hoeveel licht een lamp produceert. Voor schilderijverlichting raden we LED lampen aan met een minimale wattage van 3,5 Watt. De warmte van een lamp wordt uitgedrukt in Kelvins (K). Hoe hoger dit getal, hoe witter het licht. ‘Normale’ lampen hebben een kleurwarmte van ongeveer 2700K. De ledlampen die wij aanbieden hebben standaard een warm witte kleur (2700 K) en zijn verkrijgbaar vanaf 3,5 Watt. Wil je zelf de warmte of felheid van je schilderijverlichting instellen? Ga dan voor slimme verlichting!

Kleurtoon van schilderijverlichting

Ga je liever voor warm licht of voor koel licht? Over het algemeen vinden mensen warm licht het prettigste om naar te kijken, vooral bij de verlichting van een schilderij. Warm licht doet ook gezelliger aan. Daarom produceren de ledlampen van onze schilderijverlichting standaard een warm witte kleur (2700 K). De keuze voor de kleurtoon is uiteindelijk helemaal aan jou zelf en jouw wensen. Als je slimme verlichting hebt kun je overigens de kleurtoon van je verlichting aanpassen wanneer jij wil. Van fris licht in de ochtend, tot warm licht in de avond.

Welke soorten lampen zijn het beste om te gebruiken

Ten slotte is het belangrijk om altijd voor ledverlichting te kiezen ten opzichte van halogeen. Ledverlichting is een duurzaam keuze omdat led lampen veel minder energie verbruiken dan halogeen. Daarnaast zijn ledlampen ook nog eens goed voor het behoud van je schilderij. Halogeen verlichting geeft namelijk schadelijke Uv-straling af, net als de zon. Door Uv-straling zal de kwaliteit van je schilderij afnemen. Hang een schilderij dus nooit in de directe nabijheid van een raam en gebruik voor de schilderijverlichting uitsluitend led-spots. Met het gebruik van led-spots komt nog een leuke bijkomstigheid kijken. Zo kun je tegenwoordig namelijk kiezen voor 'slimme lampen'. Deze slimme led-verlichting is met een app op je telefoon bedienbaar en hierdoor heb je de volledige controle over jouw schilderijverlichting. Met slimme verlichting is je schilderijverlichting dimbaar, is de kleur en de intensiteit in te stellen en kun je zelfs gebruik maken van een timer-functie zodat de lichtspot aan gaat wanneer jij thuis komt bijvoorbeeld.

Schilderijverlichting van STAS

Schilderijverlichting van STAS

Schilderijverlichting van STAS is uniek in zijn soort. Een STAS schilderij ophangsysteem, zoals de STAS multirail-serie, geeft je de vrijheid en flexibiliteit om je schilderijen en andere wanddecoratie flexibel op te hangen, waar je maar wilt. Na de installatie van het ophangsysteem hoef je nooit meer in de muren te boren of spijkeren voor het ophangen én verlichten van je kunstwerken.

Maak je keuze uit een transparant koord of een staalkabel en haak deze in een plekje in de rail. Schuif één van onze haken over het koord naar de juiste hoogte en hang je schilderij op. Wil je het schilderij verplaatsen? Haal het koord dan uit de rail en hang deze op een andere plek. De STAS armaturen zijn stijlvolle schilderijverlichting die op iedere gewenste plek in de rail kunnen worden geklikt. Zo zijn ook de schilderij lampen flexibel!

Dit is een groot voordeel ten opzichte van andere aanbieders van schilderijverlichting waarbij een vaste installatie onoverkomelijk is.


Soorten schilderijverlichting systemen

Bij STAS hebben we voor ieder soort montage wel een ophangsysteem met schilderijverlichting. Onze ophangsystemen met schilderijverlichting zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en maten. Ook ijn de ophangsystemen te verven in een kleur naar keuze. Zo kun je de rail zo zichtbaar of juist onzichtbaar maken als je wil. Niet zo fan van een zichtbare rail aan je muur? Ga dan voor één van onze systemen die weggewerkt kunnen worden met sierlijsten of stucwerk.

Schilderijverlichting van STAS


Wandmontage systemen: schilderij ophangsysteem met schilderijverlichting

STAS multirail: wanneer je op zoekt bent naar een veilig en multifunctioneel schilderij ophangsysteem met geïntegreerde verlichtingsmogelijkheid, dan is de STAS multirail een ideale oplossing.

STAS multirail max: onderscheidt zich door een extra flens die zorgt voor een strakke aansluiting tegen vlakke plafonds.

STAS multirail crown: is perfect te verwerken door de rail te integreren in een ornamentlijst naar wens en kan op deze wijze bijna onzichtbaar worden weggewerkt.Plafondmontage systemen: plafond rail met schilderijlamp

STAS multirail flat is nagenoeg onzichtbaar weg te werken in stucwerk of een platte sierlijst. STAS heeft een assortiment sierlijsten welke gebruikt kunnen worden om de rail strak te integreren in de ruimte.

STAS u-rail multi kan op de houten kantlat van een systeemplafond worden gemonteerd.


Verlichtingsarmaturen

De STAS lichtarmaturen zijn leverbaar in drie uitvoeringen. Het ‘sirius’ armatuur heeft een lengte van 40, 50 en 65 cm. Het ‘signo’ armatuur is gebogen en heeft een lengte van 70 cm. Het ‘classic’ armatuur welke verkrijgbaar is in chroom en de kleur wit, verkrijgbaar in een lengte van 50 en 70 cm.

Alle STAS lichtarmaturen klik je gemakkelijk op elke gewenste plaats in de rail om jouw wanddecoraties en schilderijen met de STAS LED lampen of slimme verlichting uit te lichten. De verlichtingsarmaturen zijn geschikt voor alle STAS multirail 12Volt railsystemen.

>>> Op zoek naar slimme verlichtingsarmaturen? Ga dan voor de STAS Wi-Fi smart-led, onze slimme schilderijverlichting!


Schilderijverlichting draadloos

Het STAS multirail railsysteem is een wereldwijd gepatenteerd schilderij ophangsysteem met 12 volt leidingen. Binnen in de schilderijrails lopen stroomleidingen waardoor je niet alleen wanddecoraties kunt ophangen, maar ook direct vanuit het ophangsysteem je lijsten kunt verlichten met schilderij spotjes!

Op ieder gewenste plaats kun je eenvoudig verlichtingsarmaturen direct in het railsysteem klikken om jouw schilderijen met LED lampen of slimme verlichting te belichten. Hierdoor ben je verlost van slordige stroomkabels en heb je dus een schilderijlamp zonder snoer! Het 12-Volt systeem wordt gevoed door  een 18W, 36W, 84W of 96W adapter.


Schilderij spotjes

Er zijn diverse LED lampjes verkrijgbaar voor de STAS lichtarmaturen, in verschillende wattages, om jouw schilderij optimaal te belichten:

- VL20300 STAS Wi-Fi smart-led incl. STAS sirius of classic armatuur (5W) (slimme schilderijlamp)
- VL 10200 STAS multirail powerled (3.5W) met smalle lichtbundel (geschikt als schilderij spotje voor kleine schilderijen)
- VL10900 STAS multirail powerled (3,5W) met brede lichtbundel (geschikt als schilderij spotje voor grote kunstwerken)Schilderijverlichting kopen bij STAS

Je schilderijverlichting koop je uiteindelijk het gemakkelijkste bij STAS. Bij STAS koop je direct bij de fabrikant waardoor wij je uitgebreid antwoord kunnen geven op al je vragen omtrent de schilderijverlichting voor jouw kunstwerken. Rechtstreekser kan dus niet. Daarnaast werken wij met alleen hoogwaardige grondstoffen en dito technologieën waardoor onze ophangsystemen en andere producten de meest duurzame zijn en een leven lang mee gaan. Deze kwaliteit is ook bewezen getest door TÜV Nederland. Heb je behoefte aan gericht advies? Neem dan vooral contact met ons op. We helpen je graag!