Tips voor het ophangen van een schilderij - STAS.nl

Tip 1: Het vinden van de juiste plaats om je schilderij op te hangen

Het vinden van de juiste plaats om je schilderij op te hangen kan nog wel eens een uitdaging zijn. Ga je voor een plekje boven de bank, in de gang of misschien liever in de slaapkamer? De juiste plek voor jouw schilderij zal compleet afhangen van het formaat van het schilderij en de ruimte en muur waar je het kunstwerk wilt hangen.

Enkele tips van ons voor het vinden van de juiste plek voor je schilderij:

- In een relatief kleine ruimte kan een groot schilderij de ruimte gevoelsmatig vergroten.
- Het verticaal plaatsen van diverse kleinere schilderijen creëert hoogte. Een klein schilderij in de buurt van een lamp of meubelstuk plaatsen creëert samenhang.
- Houd in de gaten hoe het geheel overkomt wanneer je meerdere schilderijen ophangt. Zorg voor een gebalanceerde compositie m.b.t. kleur en grootte.
Laat bovendien 2 – 15 cm ruimte tussen de schilderijen.
- Hoe minder lijsten je op wilt hangen, des te dichter zo op elkaar dienen te hangen.

En, niet geheel onbelangrijk: denk, naast de gebruikelijke plekken voor het ophangen van een schilderij, ook eens out-of-the-box om zo geweldig leuke plekken in jouw interieur te vinden waar óók een schilderij kan hangen!

Hoe hoog schilderij ophangen?

De ideale hoogte voor het ophangen van een schilderij is ongeveer 145 cm hoog, gemeten van de vloer tot het hart (midden) van het schilderij. Deze hoogte is ook een hoogte die gebruikt wordt door musea voor het ophangen van hun kunstcollectie. Een andere manier om een schilderij op een goede hoogte op te hangen is om er voor te zorgen dat het hart van het schilderij op ooghoogte hangt. Dit is namelijk de meest prettige hoogte om naar kunst te kijken.

Ooghoogte is natuurlijk voor vele mensen verschillend. In een huishouden met verschillende mensen is het daarom slim om een gemiddelde ooghoogte aan te houden!

meerdere schilderijen naast elkaar ophangen

Kan je meerdere schilderijen naast elkaar hangen?

Uiteraard kun je meerdere schilderijen naast elkaar hangen. Een belangrijke tip is om meerdere schilderijen naast elkaar op de hartlijn van de schilderijen te hangen. Dit is de lijn die het midden van alle schilderijen vormt. Wanneer je dan schilderijen van een zelfde formaat hebt, hang je ze dus kaarsrecht naast elkaar. Wanneer je schilderijen in verschillende formaten hebt krijg je een verrassende wand collage. Door je schilderijen op deze manier op te hangen heb je een uniekere en speelsere wand lay-out dan wanneer je bijvoorbeeld de onderkant of bovenkant van alle schilderijen gelijk houdt.

De ideale ruimte tussen 2 schilderijen is 2 tot 15 cm. Hoe minder schilderijen je gebruikt, hoe dichter de schilderijen naast elkaar dienen te hangen voor het mooiste resultaat.


3 schilderijen naast elkaar hangen

3 schilderijen naast elkaar

Het ophangen van 3 schilderijen naast elkaar geeft een interessant beeld aangezien dit een oneven aantal is.

Een compositie met 3 schilderijen naast elkaar noem je ook wel een 3-luik of een meerluik. Het is mooi om met een 3-luik te kiezen voor schilderijen in het zelfde thema en in een zelfde formaat. Daarnaast zijn er veel 3-luik schilderijen te vinden die in stijl volledig op elkaar aansluiten voor een interessant geheel.

Voor het ophangen van 3 schilderijen naast elkaar dien je 2 tot 15 cm ruimte tussen de schilderijen aan te houden. Ook is het het mooiste om de 3 schilderijen recht naast elkaar te hangen op ooghoogte.

2 schilderijen naast elkaar ophangen


2 schilderijen naast elkaar

Voor het ophangen van 2 schilderijen naast elkaar gelden eigenlijk dezelfde regels. Hang de schilderijen het liefste op de hartlijn. Ga je voor 2 zelfde formaten schilderijen? Of liever een groot en een klein schilderij?

Waar je ook voor kiest, zorg ervoor dat de schilderijen in kleur of thema op elkaar aansluiten of zorg ervoor dat ze complementair aan elkaar zijn in kleurstelling. Dan kan het eigenlijk nooit fout gaan!

Tip 2: Het ophangen van schilderijen

schilderijhaak

Hoe schilderij ophangen

Beoordeel je schilderijhaak of -draad
Voordat je je schilderij op gaat hangen is het goed om even de schilderijhaak of schilderijdraad op de achterkant van het schilderij te beoordelen. Als je een nieuw schilderij uit een atelier koopt dan zal dit hoogstwaarschijnlijk prima in orde zijn maar let vooral bij oude schilderijen er op of de schilderijhaak nog goed vast zit. Zo niet, vervang deze dan.

Beoordeel je wand
Het is belangrijk dat je weet van wat voor materiaal je muur gemaakt is voordat je je schilderij ophangt. Alleen zo verzeker je je ervan dat je schilderij goed blijft hangen. Weet je niet wat voor muur je hebt? Om te achterhalen met wat voor wand je te maken hebt kun je een stopcontact geheel loskoppelen uit de muur. Een andere optie is om kleine gaatjes in de muur te maken op een plek die uit het zicht valt zoals achter een kast, schilderij of plint. Door de gaatjes zul je zien wat voor soort muur je hebt zonder hem helemaal te beschadigen. Pas vervolgens je keuze voor pluggen, schroeven en wandhaken aan op het materiaal van je muur. In je lokale bouwmarkt vind je voor ieder soort muur de juiste montagematerialen.

Schilderij ophangen door te boren

- Gebruik een waterpas om te controleren of het schilderij recht hangt. Markeer met een potlood de juiste plaatsen waar je gaat boren.
- Voor stenen muren: gebruik een staalspijker (alleen geschikt voor lichte schilderijen) of, wanneer je een gat gaat boren, een nylon plug in combinatie met een schroef of schroefhaak. Bij zware wanddecoraties zoals bijvoorbeeld een glasschilderij of glasplaat gebruik je twee pluggen/schroeven.
- Bij schilderijen met een ijzerdraad aan de achterkant: zorg dat de draad de juiste lengte heeft. Wanneer het schilderij naar voren hangt is de draad misschien te lang. Dit probleem doet zich ook voor wanneer de draad te ver naar het midden zit.

groot schilderij ophangen

Een schilderij ophangen zonder te boren

Ben je geen fan van boren? Gelukkig zijn er tal van mogelijkheden voor het ophangen van je schilderij zonder te hoeven boren of spijkeren. Lees er alles over op onze informatie pagina over een schilderij ophangen zonder boren.

Zwaar schilderij ophangen

Het is extra belangrijk dat een zwaar schilderij goed hangt. Je kunt je voorstellen dat een zwaar schilderij extra versteviging nodig heeft om goed opgehangen te worden. Let goed op dat de ophang-methode waar je voor kiest, of dit nu door middel van pluggen met schroeven of een ophangsysteem is, het gewicht kan houden van je schilderij. Heb je meer draagkracht nodig? Kies dan bijvoorbeeld voor 2 schilderijhaken en 2 ophangpunten aan je muur om het gewicht van je zware schilderij te verdelen. Wanneer je een ophangsysteem gebruikt kun je ervoor kiezen om 2 koorden te gebruiken in plaats van 1.

Schilderij ophangen met verlichting

Nu je een schilderij hebt gevonden en wilt ophangen is het ook het moment om na te denken over schilderijverlichting. Schilderijverlichting brengt direct indirect sfeerlicht aan in huis. Bovendien kun je met schilderijverlichting je mooie schilderij extra uit lichten in een ruimte. Hierdoor is je schilderij beter zichtbaar en komen de kleuren in het schilderij beter tot hun recht. Je kunt kiezen voor schilderijverlichting in de vorm van plafondspotjes, wandlampen of voor een ophangsysteem met schilderij verlichting.


Tip 3: Gebruik een schilderij ophangsysteem van STAS

Wanneer je jouw wand niet wilt beschadigen door er gaten in te boren of spijkers in the slaan: gebruik een schilderij ophangsysteem van STAS! Gebruik van gereedschap of het boren van gaten in de muur is compleet overbodig na de montage van een ophangsysteem van STAS.

Je kunt jouw schilderij ophangen en verplaatsen zonder schroeven of spijkers te gebruiken!

Het slimme ontwerp van de gepatenteerde ophanghaken “STAS zipper” en de “STAS smartspring” zorgt ervoor dat je de hoogte zeer eenvoudig en snel kunt wijzigen. Bovendien is ook het naar links of rechts verplaatsen van de schilderijen geen enkel probleem: de STAS cobra schuif je naar iedere gewenste plaats in de rail. Nog een laatste tip: zorgen dat het schilderij recht hangt gaat vaak makkelijker met twee koorden en ophanghaken dan met één.

schilderij ophangsysteem

Een greep uit onze collectie ophangsystemen:

- STAS minirail: smalste rail en hierdoor nauwelijks zichtbaar
- STAS cliprail: basic ophangrail
- STAS cliprail max: met bovenrand voor een plafondaansluitend ophangsysteem
- STAS cliprail pro: voor zwaardere kunstwerken
- STAS j-rail: om hoog op te hangen en te verwisselen
- STAS j-rail max: professioneel museum ophangsysteem
- STAS multirail: voor ophangen én verlichten
- STAS multirail max: plafondaansluitende rail mét verlichting
- STAS plasterrail: kan weggewerkt worden in stucwerk
- STAS u-rail: voor systeemplafonds
- STAS houten rails: klassiek houten ophangsystemen in 2 designs
- STAS drywallXpress: voor gipswanden, te monteren zónder boren
- STAS evoluon: ophangsysteem voor ronde wanden
- STAS gipsplaat plafond rail: te integreren in gipsplaat plafonds
- STAS qubic: voor één enkel ophangpunt