Kunst en decoratie ophangen aan je muur

Wil je je wanddecoratie veilig en stevig ophangen en tegelijk flexibel zijn in het verplaatsen en verwisselen ervan? Dan is er maar één echt goede oplossing: je kunst ophangen aan een muur met een STAS ophangsysteem! Wil je weten wat daar allemaal bij komt kijken? Vraag je je af of je muur wel stevig genoeg is om een ophangsysteem en daar weer (zware) items aan op te hangen? Welke materialen zijn er nodig? En wat is de beste aanpak? Lees dan snel verder. We leggen je met liefde uit hoe je je kunst veilig en stevig ophangt aan iedere muur.


De stappen op een rij

De vier stappen om o.a. schilderijen op te hangen aan je muur:

  1. Ga naar Stap 1: Bepaal de soort muur
  2. Ga naar Stap 2: Kies het juiste STAS ophangsysteem met bijgeleverde montagematerialen
  3. Ga naar Stap 3: Hang je ophangsysteem aan de muur
  4. Ga naar Stap 4: Hang je wanddecoratie aan het ophangsysteem

* Let op: De tips op deze pagina zijn met zorg samengesteld. Wil je zeker zijn van het mooiste en meest veilige resultaat? Neem dan contact op met STAS en schakel onze montageservice in.

 


Stap 1:

Bepaal de soort muur

In principe kun je een STAS ophangsysteem aan elke soort muur ophangen. Maar elk type muur heeft eigenschappen waarmee je rekening moet houden. Daarom is het belangrijk dat je weet van welk materiaal je muur gemaakt is.

TIP: haal een stopcontact los (uit de muur), vaak kun je dan zien waar de wand van gemaakt is.

Vaak zit er stucwerk, behang of een laag verf op de muur. Om te achterhalen met welke muur je te maken hebt, kun je het volgende doen: Boor een aantal gaatjes naast elkaar op een plekje dat uit het zicht valt. Bijvoorbeeld achter een kast of schilderij. Of haal een plint weg. Door de gaatjes zie je al snel wat voor soort muur je hebt, zonder hem helemaal te beschadigen!Hier vind je de verschillende type muren die in veelal in woonhuizen worden gebruikt:
Hout
Plaatmateriaal: o.a. hout
Beton
Gasbeton (cellenbeton)
Metselwerk met traditionele gebakken stenen
(Kalkzand)stenen muur
Poriso steen
Keramische snelbouwsteen
Gipsplaatmuur met houten frame of metalen studs
enkel en dubbele plaat 12mm /24 mm
Geperforeerde of holle baksteen muur
Holle betonblok of metselblok muur


Stap 2:

Kies het juiste STAS ophangsysteem

Wat voor muur je ook hebt, kies eerst een STAS ophangsysteem dat past bij wat je wilt ophangen. Het belangrijkste is dat je ophangsysteem naadloos aansluit op het soort, gewicht en de stijl hoe je je decoratie wilt ophangen. Je dient ook rekening te houden met de muur waaraan je het ophangsysteem gaat ophangen. Er zijn STAS ophangsystemen voor elk type muur en plafond.

Waarom een STAS ophangsysteem?

STAS denkt in het design proces goed na over de krachten die op een kunstwerk, ophangsysteem en de pluggen in de muur komen te staan. Dit zie je o.a. terug in het ontwerp, de kwaliteit van de gebruikte materialen en de bevestigingsmanier.

We testen onze producten door en door!De producten worden getest op 2x het maximaal aangegeven gewicht. We testen onze producten volgens de TÜV richtlijnen en daarom zijn ze ook TÜV gecertificeerd.
Hier lees je daar meer over

We maken monteren zo eenvoudig mogelijk!

We leveren pluggen en schroeven bij het ophangsysteem, zodat je direct kunt beginnen met monteren. De pluggen en schroeven zijn geschikt voor montage aan massieve stenen of betonnen wand of plafond. Voor gipswanden hebben we zelfs een speciale gepatenteerde oplossing, hierover later meer.

De handige STAS boormal die je bij je rail ontvangt, helpt je bij het juist aftekenen van de boorgaten. Naast de bijgeleverde handleiding vind je ook handige installatievideo’s op YouTube.


Stap 3:

Kies de juiste materialen om je ophangsysteem te monteren

Welke bevestigingsmaterialen je nodig hebt om je ophangsysteem veilig vast te maken, is afhankelijk van het type muur. Hier lees je wat je nodig hebt voor de verschillende muursoorten.

1. Je ophangsysteem monteren op een stenen of betonnen muur
2. Je ophangsysteem monteren op een gipswand, metal stud wand of gasbetonwand?
3. Je ophangsysteem monteren op een cellenbeton muur
4. Je kunst ophangen aan een geperforeerde of holle baksteen muur
5. Je wanddecoratie ophangen aan een holle betonblok of metselblok muur

 

Beton

 

1. Je ophangsysteem monteren op een stenen of betonnen muur

Is de muur van beton of volle steen? Dan kun je met een STAS ophangsysteem direct aan de slag! In de verpakking van je STAS ophangsysteem vind je namelijk alle benodigde schroeven en pluggen om je rail te bevestigen aan een volle (kalkzand)stenen of betonnen muur. De meegeleverde pluggen zijn van premium quality. Alles voor de veiligheid natuurlijk!

Snel verder met monteren? Bekijk deze handige tips:

Boortips:

  • Bij voorkeur gebruik je een hamerboor of klopboormachine
  • Boor de gaten voor met een kleiner formaat boor dan nodig
  • Maak de boorgaten schoon met een stofzuiger
  • Boor daarna pas met de aangegeven dikte boor
  • Maak nogmaals schoon met de stofzuiger, voor optimale grip van de plug.
Tips voor ophangen:

Gebruik de handige STAS boormal om de eerste boorgaten voor je ophangsysteem te bepalen. Gebruik ook de bijgeleverde gedetailleerde handleiding of kijk op Youtube voor onze installatievideo's.

 

Gips

 

2. Je ophangsysteem monteren op een gipswand, metal stud wand of gasbetonwand?

Kan ik mijn ophangsysteem monteren op een gipswand of holle wand?

Deze vraag krijgen we vaker. Ons antwoord is: jazeker! Je kunt je ophangsysteem veilig ophangen aan een holle wand die is gemaakt van gipsplaten. Kies voor de STAS drywallXpress. Dit is het makkelijkste te monteren ophangsysteem ter wereld! Er zijn wel een aantal zaken waar je rekening mee dient houden.

Voor het monteren van dit ophangsysteem heb je géén boormachine en alleen je handen en een hamer nodig. De STAS drywallXpress is een compleet ophangsysteem dat bestaat uit STAS cliprail, drywall clips, eindkappen, railverbinder en een hulptool.

Met de gepatenteerde STAS drywallXpress plaats je in een handomdraai en zonder gedoe een ophangsysteem op een gipswand. Met behulp van de bijgeleverde hulptool en een hamer sla je de metalen clips gemakkelijk in je gipsmuur. Klik de STAS cliprail op de clips en combineer het ophangsysteem met de STAS koorden met cobra. Dit systeem is toepasbaar op gipswanden, metal stud wanden en gasbetonwanden.

TIP: Als je je STAS ophangsysteem wilt bevestigen aan een holle wand, zoals holle bakstenen, houten panelen of gipsplaat, neem dan voor het meest veilige resultaat contact op met STAS; wij hebben zeer ervaren professionele monteurs in dienst die dit klusje in een handomdraai voor je klaren!

 

Cellen

 

3. Je ophangsysteem monteren op een cellenbeton muur

Is de muur waaraan je je ophangsysteem wilt monteren gemaakt van cellenbeton, gasbeton of ytong blokken? Houd dan rekening met de volgende minimumeisen: Minimale wanddikte 100mm. Check ook de minimale kwaliteit van de aanwezige cellenbeton. Deze moet G4/600 zijn (druksterkte 4 N/mm2, volumegewicht < 600 kg/m3). De bijgeleverde bevestigingsmaterialen van STAS zijn geschikt.

 

Hol

 

4. Je kunst ophangen aan een geperforeerde of holle baksteen muur

Komt je kunst te hangen aan een geperforeerde of holle baksteen muur? Dan is extra versterking van de wand nodig. Voor een veilig ophanging is het belangrijk dat de belasting over een groter deel van de muur wordt verdeeld. Je kunt de muur verstevigen door bijvoorbeeld een dikke houten plaat op de wand te bevestigen. Gebruik vervolgens de bijgeleverde bevestigingsmaterialen van STAS op de verstevigde muur.

 

Metsel

 

5. Je wanddecoratie ophangen aan een holle betonblok of metselblok muur

Is je muur gemaakt van holle betonblokken, metselblokken of snelbouwblokken? Gebruik dan onze eerder genoemde boortips. De bijgeleverde bevestigingsmaterialen van STAS zijn geschikt.

Staat je muur hier niet tussen? Neem dan gerust contact op met STAS voor advies. Maak foto’s en geef aan wat het totale gewicht van je kunst of wanddecoratie is. Indien nodig komen wij graag vrijblijvend bij je langs om de situatie te beoordelen.


Stap 4:

Hang je kunst of wanddecoratie aan het STAS ophangsysteem

De laatste stap is de makkelijkste stap: het ophangen van je wanddecoratie. Bestel hiervoor de bijpassende haken en koorden voor de rail die je hebt gekozen. Met behulp van bijpassende haken en koorden geeft een STAS ophangsysteem je alle vrijheid om flexibel je favoriete wanddecoratie op te hangen.

Lees meer over het gebruik van de STAS koorden en haken

* Let op: De tips op deze pagina zijn met de grootste zorg samengesteld. Wil je zeker zijn van het mooiste en meest veilige resultaat? Neem dan contact op met STAS en schakel onze montageservice in.

Wil je meer weten over montage? Lees dan onze overige documentatie en handleidingen per systeem.

Bekijk onze installatievideo’s, zodat je straks zorgeloos kunt monteren en daarna genieten van je kunst of wanddecoratie aan de muur.