10 Tips voor het maken van een wandcollage

Heb je een lege muur die schreeuwt om wat persoonlijkheid en karakter? Overweeg dan eens het creëren van een wandcollage! Een wandcollage is een fantastische manier om je favoriete kunstwerken, foto's en decoratieve items tentoon te stellen en het kan een echte blikvanger worden in je interieur. 


In deze blog hebben we 10 tips verzameld om je te helpen een prachtige wandcollage te creëren!

TIP 1: Kies een centraal punt

Voordat je begint met het ophangen van je kunstwerken bepaal je eerst het centrale punt van de wandcollage. Dit kan een groot schilderij, een spiegel of een ander opvallend item zijn. 


Dit punt zal fungeren als de basis voor de rest van je gallery wall. Je zult als het ware vanuit dit stuk wanddecoratie de collage creëren

wandcollage
wandcollage

TIP 2: Bepaal de globale lay-out van je wandcollage

Hoeveel ruimte heb je voor je wandcollage? Kijk goed naar de breedte en hoogte van de wand waar je mee gaat werken zodat je fotocollage de wand goed vult. 


Maak een globale lay-out van je collage zodat je inzicht krijgt of je nog items aan moet schaffen om een mooi geheel te maken.

TIP 3: Kies een kleurenschema of thema

Overweeg een thema of kleurenschema voor je wandcollage. Dit kan helpen om de individuele stukken samen te brengen en een coherente uitstraling te creëren. 

wandcollage
wandcollage

TIP 4: Mix en Match frames

Een wandcollage hoeft zeker niet uniform te zijn. Liever niet zelfs! Mix en match allerlei soorten frames in verschillende kleuren, formaten en stijlen. Dit geeft je wandcollage een eclectische uitstraling en voegt diepte toe.


Kijk welke lijsten je nog hebt liggen en of je wat nieuws nodig hebt. Je kunt er ook canvassen, tekeningen, spiegels, posters, planten, quilts of je mooiste borden tussen hangen. 

TIP 5: Houd dezelfde ruimte tussen frames aan

Zorg voor voldoende ruimte tussen de frames om een evenwichtige uitstraling te behouden. Ongeveer 5-7 centimeter tussen de frames werkt goed, maar pas dit aan naar jouw persoonlijke voorkeur.

wandcollage
wandcollage

TIP 6: Speel met de hoogte

Hang niet alle kunstwerken op dezelfde hoogte. Speel met de hoogte van de items in je wandcollage en probeer verschillende hoogtes uit om dynamiek in je gallery wall te creëren. 

TIP 7: Wandcollage ophangen met een ophangsysteem van STAS

Na de montage van een STAS ophangsysteem hoef je geen gaten meer in je muur te boren voor het ophangen van je wandcollage. Een fijne oplossing zonder een hoop gaten in je muur te boren én je kunt makkelijk uitproberen hoe de wandcollage staat. Niet tevreden met je lay-out? Gelukkig pas je je wandcollage snel aan zonder extra schade aan je muur!


Vergelijk onze ophangsystemen met elkaar voor de beste keuze en kijk hoeveel koorden en haken je nodig hebt om al je items op te hangen. Extra tip: Onze ophangsystemen zijn ook mee te verven in de kleur van je muur of plafond!


schilderijverlichting

TIP 8: Overweeg schilderijverlichting

Goede verlichting is essentieel in je interieur. Kijk eens goed naar de plek van je wandcollage en beoordeel de lichtinval en het effect van de huidige verlichting. 


Overweeg goede schilderijverlichting voor het optimaal verlichten van je wandcollage met onze speciale railsystemen met geïntegreerde verlichting en bijbehorende schilderijspotjes.  

TIP 9: Benut de ruimte die je hebt

Hoe ver wil je kunnen gaan? Heb je een lange wand die helemaal benut kan worden met muurdecoratie? Hang de rail van je keuze dan over de hele lengte van de wand. Dat is niet alleen praktisch in het gebruik, maar oogt ook veel mooier dan wanneer je slechts een deel van de wand benut.

wandcollage
wandcollage

TIP 10: Wandcollage aanpassen

Neem een paar stappen achteruit en bekijk het resultaat. 

Wil je nog iets veranderen? Gelukkig kan dat nu eenvoudig! Tevreden? Mooi! 


Ben je na enkele weken, maanden of jaren uitgekeken op de inrichting van de muur? Verplaats of vervang je wandcollage of voeg nieuwe wanddecoratie toe. Zo pas jij je interieur altijd aan naar de laatste interieurtrends!