6 Tips 

voor een gezellig én prikkelarm klaslokaal

"een klaslokaal is zo veel meer dan alleen een klaslokaal."

Een klaslokaal is een plek waar leerlingen zich kunnen concentreren, waar ze kunnen leren en waar ze zich kunnen ontspannen. Het klaslokaal is bovendien een ruimte die leraren slim in kunnen zetten om zo positieve relaties met leerlingen op te bouwen. Een gezellig en prikkelarm interieur kan hieraan bijdragen. Maar hoe pas je dit precies toe? 
Lees verder en ontdek 6 tips voor een gezellig én prikkelarm klaslokaal.

Tip 1: Gebruik zachte kleuren

Voor een gezellig klaslokaal mag kleur zeker niet ontbreken, maar houd het kleurenschema vooral eenvoudig. Vermijd verzadigde kleuren en ga voor een zacht kleurenpalet met een goede samenhang van zachte kleuren.


Als je kijkt naar kleurenpsychologie dan zou je kunnen overwegen om te gaan voor een zacht kleurenpalet in de kleuren blauw of groen. 


De kleur blauw staat erom bekend dat het helpt te ontspannen en dat het kan helpen bij de concentratie. 


De kleur groen roept gevoelens van groei op en helpt bij de creativiteit.


Versieringen in zachte kleuren hang je eenvoudig en flexibel op aan de kantlat van het het systeemplafond met de STAS u-rail.

Tip 2: Verminder visuele ‘rommel’

Lees- en letterkaarten, tekeningen, posters… er hangt vaak behoorlijk veel aan de muur in een klaslokaal. Deze worden vaak opgehangen met de ouderwetse houten latjes of ‘buddies’. Deze oplossingen staan alleen gauw onrustig en zorgen voor wanden met restjes plakband of andere beschadigingen. Hierdoor zien we steeds vaker dat scholen gebruik maken van ophangsystemen om zo al deze zaken flexibel op te hangen, zónder de wandschade.

Zo heeft dit klaslokaal de houten latjes vervangen voor een witte STAS papergrip over de gehele breedte van het klaslokaal. 


De neutrale vormgeving van de ophangsystemen zorgt voor een rustige klasinrichting en tientallen jaren plezierig gebruik!Tip 3: Voeg textuur toe

Het toevoegen van verschillende texturen in een klaslokaal heeft vele voordelen. Textuur zorgt voor warmte en sfeer, het voorziet in een goede akoestiek in de ruimte en het zorgt voor zachte oppervlakken.


Denk aan het toevoegen van gezellige vloerkleden, kussens, gordijnen, stoffen (akoestische) panelen of houten lambrisering. Planten, zowel staande planten als hangplanten, zijn ook een hele leuke toevoeging voor meer groene textuur in een klaslokaal. 


Planten en (akoestische) panelen hang je eenvoudig aan het systeemplafond met deze handige plafondhaken of ophangsets.

Tip 4: Creëer verschillende hoekjes

Door het creëren van verschillende hoekjes in het klaslokaal kun je kinderen de ruimte geven om zich even terug te trekken als ze overprikkeld raken. Ook kunnen dit soort hoekjes gebruikt worden als kinderen zich willen concentreren op een opdracht, of om rustig en zonder afleiding een boek te lezen. Een knus ingericht hoekje zal hier gegarandeerd bij helpen.


Met de STAS cliprail of de STAS papergrip hang je gezellige accessoires eenvoudig op. Tip 5: Vergeet de entree van je klaslokaal niet

Hoe een kind zich voelt in een klaslokaal begint eigenlijk al op de gang. Wat zie je voordat je de deur open doet?

De entree van een klaslokaal is een perfecte plek om (letterlijk) de toon te zetten voor de sfeer in de klas. 

In de STAS kliklijsten plaats je een foto van de juf of meester en met de STAS h-tense hang je de prachtige kunstwerkjes op die de kinderen onlangs hebben gemaakt zodat iedereen ze kan bewonderen. 

Tip 6: Personaliseer de prik- en whiteborden

Wist je dat je prik- en whiteborden kunt laten personaliseren? Naast ophangsystemen zijn wij ook leverancier van presentatieborden. Onze presentatieborden zijn tevens flexibel op te hangen aan onze ophangsystemen.


Wij kunnen de borden geheel naar wens laten bedrukken of uitsnijden. Zo kun je bijvoorbeeld het kleurenpalet van jouw klasinrichting mooi terug laten komen of de borden voorzien van een dagindeling. 


Zijn STAS oplossingen ook iets voor bij jou op school?

Klik hier voor het aanvragen van een gratis sample of neem direct contact op met ons projectenteam voor meer informatie.


Bij STAS kun je rekenen op volledige ontzorging van jouw project: van vrijblijvend advies op locatie tot een snelle stofvrije montage met onze eigen montagedienst!


040-292 48 48 | info@stas.nl | www.stas.nl