Tips 

wanddecoratie boven bed

Een slaapkamer is een intieme ruimte waar je tot rust komt na een drukke dag. Het is belangrijk dat deze ruimte niet alleen comfortabel is, maar ook een persoonlijke uitstraling heeft. Een effectieve manier om karakter toe te voegen aan je slaapkamer is door aandacht te besteden aan de wanddecoratie boven je bed. In deze blog lees je enkele stijlvolle tips om je te helpen bij het kiezen en ophangen van de perfecte wanddecoratie.

Wanddecoratie boven bed: 6 ideeën

Een leeg stuk muur boven je bed biedt een geweldige kans om persoonlijkheid en stijl toe te voegen aan je slaapkamer. Of je nu van een minimalistische uitstraling houdt of juist graag uitpakt met opvallende kunstwerken; hier zijn zes creatieve ideeën voor wanddecoratie boven je bed.

Schilderij boven bed

Een schilderij of meerdere schilderijen boven je bed is áltijd een goed idee. Ga bijvoorbeeld voor een eigentijdse uitstraling met abstracte kunst boven je bed. Kies voor schilderijen met gedurfde kleuren en intrigerende vormen. Deze kunstwerken kunnen een centraal punt vormen en de hele sfeer van de kamer bepalen. 


Extra leuk en harmonieus is het om de kleur van de schilderijen terug te laten komen in de rest van je slaapkamer. Vergeet overigens je schilderijen niet in een mooie lijst op te hangen. Een mooie schilderijlijst is een must voor het ophangen van kunst boven je bed!

Wandkleed

Experimenteer met textiel boven je bed voor een warme en gezellige uitstraling. Denk aan een geweven wandkleed, een handgemaakte quilt of zelfs een kleurrijk dekentje. Er zijn tegenwoordig ook vele aanbieders van grote wandkleden in vele verschillende designs.


Textiel voegt textuur toe aan de ruimte en heeft al snel een hoge knusheids factor. Ideaal voor in de slaapkamer!

Plank boven bed

Met één of meerdere planken boven je bed kun je alle kanten op. Plaats de wandplank recht boven je bed of hang 2 planken assymetrisch onder elkaar voor een speels effect. En nu kun je los! Decoreer de plank boven je bed met leuke schilderijen, foto's, spiegels, planten, beeldjes, een nachtlampje of andere decoratieve items. Speel met verschillende kleuren, afmetingen en hoogtes om de plek boven je bed een interessant geheel te maken.  


Extra leuk: trek een denkbeeldige horizontale lijn over de muur precies waar jij je wandplank wilt ophangen en verf het onderste gedeelte onder de wandplank in kleur!

Poster boven bed

Posters ophangen boven je bed is ook altijd een goed idee. Kijk bijvoorbeeld naar deze gezellige jongenskamer waarbij er is gekozen voor leuke dinosaurus posters en een poster met het alfabet. Wat zal dit jongetje lekker slapen!


Er zijn tal van verschillende poster aanbieders te vinden online. Leuk lijstje eromheen (soms kun je de poster inclusief lijst kopen!) en je bent klaar. Ga je het liefste voor één grote poster? Of liever een paar verschillende lijsten bij elkaar? The choice is yours!

Fotolijsten

Een gallery wall van fotolijsten is een tijdloze en persoonlijke manier om herinneringen boven je bed te koesteren. Kies een mix van verschillende lijstformaten en stijlen voor een eclectische uitstraling, of werk in een bepaalde kleur of thema.


Vakantiefoto's, familieportretten en andere dierbare momenten kunnen samen een boeiende galerij vormen. Begin hierbij altijd bij het bepalen van één centrale lijst en werk vanuit hier verder tot je een mooie opstelling hebt.

Spiegels boven bed

Een grote statement spiegel boven het bed kan niet alleen dienen als een functioneel item, maar ook als een decoratief pronkstuk. Kies voor een opvallende lijst die past bij de stijl van je slaapkamer en geniet van de toegevoegde ruimtelijkheid en lichtreflectie.


Heb je meerdere spiegels? Ook leuk! Ga voor een opstelling van verschillende soorten spiegels en hang ze in een speelse collage aan de muur.

Zo kies je de perfecte formaat

Bij het kiezen van de juiste maat wanddecoratie boven je bed is balans cruciaal. De kunstwerken moeten in verhouding staan tot de omvang van het bed en de muurruimte erboven. Een algemene richtlijn is om de breedte van de wanddecoratie in overeenstemming te brengen met ongeveer tweederde van de breedte van het bed. Houd ook rekening met de hoogte van het plafond en eventuele meubelstukken aan weerszijden van het bed.


Probeer diverse opstellingen uit voordat je definitief beslist, en onthoud dat de juiste maat niet alleen afhangt van technische overwegingen, maar ook van persoonlijke voorkeur en de gewenste sfeer in de slaapkamer.

Hoe hoog decoratie boven bed ophangen?

Over het algemeen wordt aanbevolen om het midden van de wanddecoratie op ooghoogte te plaatsen. Dit is doorgaans op ongeveer 150 cm van de vloer. Dit zorgt ervoor dat de decoratie gemakkelijk te zien is zonder dat je omhoog of omlaag hoeft te kijken. Bij het ophangen van meerdere kunstwerken, planten of andere decoratieve elementen, is het belangrijk om een samenhangende lijn te behouden, zodat de wanddecoratie zich mooi tot elkaar verhoudt.

Hoe wanddecoratie ophangen

Bij het ophangen van wanddecoratie boven je bed is precisie en aandacht voor detail van groot belang. Begin met het bepalen van het middelpunt van het bed en markeer dit op de muur. Onthoud hierbij de tip om de hoogte van het middelpunt van je wanddecoratie op zo'n 150cm hoogte te houden en markeer dit punt ook. Nu heb je het punt waar je je wanddecoratie op wilt hangen. 


Gebruik een waterpas om ervoor te zorgen dat de decoratie recht hangt. Controleer ook altijd of de schilderijhaak op de achterkant van het schilderij nog voldoet, zo niet vervang deze dan. 

Muurdecoratie boven bed ophangen door te boren

Voor het ophangen van een licht schilderij of fotolijstje kan een spijker al voldoende zijn. Zwaardere decoratie hang je het beste op met schroeven en pluggen en hiervoor zul je in je muur moeten boren. 


1. Begin met het selecteren van de juiste boor en boorbits, passend bij het type muur waarin je gaat boren. 

2. Meet zorgvuldig de gewenste hoogte en gebruik een waterpas om ervoor te zorgen dat de bevestigingspunten recht zijn. Markeer de boorlocaties met een potlood. 

3. Kies vervolgens de geschikte pluggen en schroeven voor het gewicht van de decoratie. 

4. Boor voorzichtig gaten op de gemarkeerde locaties en steek de pluggen in de boorgaten. 

5. Bevestig daarna de ophangbeugels of schroeven voor de wanddecoratie. 

6. Controleer ten slotte nogmaals met de waterpas om er zeker van te zijn dat alles recht hangt. 


Met deze aanpak creëer je niet alleen een stevige bevestiging, maar zorg je er ook voor dat je wanddecoratie veilig en fraai boven je bed hangt. Het nadeel van decoratie boven je bed hangen door te boren is dat het maken van een foutje alleen wel snel gemaakt is en dat je héél goed moet meten om er zeker van te zijn dat je wanddecoratie goed én recht hangt. Het moeten opvullen van foute boorgaten is immers erg zonde, kost veel tijd en wordt er vaak niet mooier op. Gelukkig zijn er ook manieren om wanddecoratie op te hangen zonder te boren!

Wanddecoratie ophangen zonder te boren

Er zijn tal van manieren om wanddecoratie op te hangen zonder te boren. Gelukkig maar!


Wat de beste manier voor jou is zal liggen aan hetgeen wat je op wilt hangen en aan jouw persoonlijke situatie. 


Je leest al onze tips & tricks in onze uitgebreide pagina over schilderij ophangen zonder boren!