Tips wanddecoratie boven de bank - STAS.nl

Tips wanddecoratie boven de bank - STAS.nl

Wanddecoratie ophangen boven een bank in je woonkamer is een geweldige manier om extra persoonlijkheid en stijl aan je interieur toe te voegen. De ruimte boven je bank is vaak best een grote ruimte die in het oog springt aangezien je bank ook vrij centraal in een ruimte staat. Het ophangen van wanddecoratie boven je bank kan op veel verschillende manieren. We hebben wat tips voor je verzameld die je hopelijk helpen een weloverwogen beslissing te nemen bij het ophangen van je decoraties.

4X ideeën muur opfleuren boven de bank

schilderij boven bank

Gelukkig zijn er tal van manieren te bedenken om de muur boven je bank op te fleuren met wanddecoratie. De ruimte boven je bank kan al snel kaal aanvoelen. Het is immers ook best een grote ruimte, zeker als je een grote bank hebt. Lees snel verder om inspiratie op te doen voor jouw woonkamer!

Schilderij boven bank

De meest gebruikelijke manier om de muur boven de bank op te fleuren is door een schilderij boven de bank te hangen. En het leuke is: schilderijen bestaan in iedere prijsklasse! Van originele kunst van misschien wel een bekende kunstenaar tot schilderijen die je op de kop kunt tikken in je lokale kringloop of interieurwinkel. Of wat dacht je ervan om zelf een schilderij te maken?

Zo zie je maar: kunst hoeft niet duur te zijn. Ga voor een schilderij met een kleur die in je interieur terugkomt zodat je kunst een mooie aanvulling wordt in je interieur. Kunst inspireert en voegt persoonlijkheid toe aan je huis. Kies daarom iets wat bij jou en je stijl past; of dit nu een abstract schilderij is, een natuur tafereel of misschien toch liever een realistisch schilderij.


wandplank boven bank

Wandplanken

Wandplanken ophangen boven de bank is naast decoratief ook nog eens functioneel. Een wandplank boven een bank springt meteen in het oog en kun je aankleden met leuke decoratieve verzamelobjecten, boeken, kaarsen, planten of bloemen in vaasjes en nog vele andere items. Wandplanken heb je in verschillende formaten en stijlen. Ga je voor een moderne strakke wandplank van aluminium? Of liever voor een houten wandplank? Ook kun je ervoor kiezen om meerdere wandplanken onder elkaar te monteren voor een speels geheel.

Poster boven bank

Het ophangen van een poster boven de bank is een goedkope maar sfeervolle manier om wanddecoratie op te hangen in je interieur. Ga je voor een enkele poster, een 2- of 3-luik of voor een wandcollage? De keuze is reuze en het aanbod van posters is des te groter! Laat ook in je keuze voor een poster een kleur in je interieur terugkomen voor een mooi geheel.

Posters zijn te vinden in alle stijlen: van vintage filmposters, tot popcultuur klassiekers, tot moderne uitvoeringen van de oude meesters!

schilderij boven bank

Foto (collage) ophangen

Een foto (collage) ophangen boven de bank is ook altijd een goed idee. In een foto collage kun je je eigen foto's gebruiken maar je kunt ook kiezen voor foto's uit een fotoreportage van een fotograaf. Ook zou je kunnen kiezen voor een mix van eigen foto's en andere kunst, foto's, posters of andere wanddecoratie zodat je een mooie gemixte collage krijgt. Kies er dan voor om alle wanddecoratie in bijvoorbeeld zwart-wit af te laten drukken, of ga juist voor verschillende kleuren, afmetingen en texturen voor een bonte mix!

Zo kies je de perfecte formaat

Het is belangrijk om goed na te denken over het formaat van je wanddecoratie boven de bank. Kies altijd voor een formaat dat in verhouding staat tot de ruimte. Een grote kale muur met hoge plafonds kan een groot schilderij of meerdere grote schilderijen goed gebruiken. Op een kleine muur boven een wat kleinere bank werkt een groot schilderij wat minder goed dus kies hier voor een kleiner formaat. Uiteindelijk zal het perfecte formaat wanddecoratie uiteindelijk echt liggen aan hoe jouw interieur er uit ziet.


schilderij boven bank


Hoe hoog decoratie boven de bank ophangen?

Je hebt je keuze voor wanddecoratie boven de bank gemaakt en nu ben je natuurlijk benieuwd hoe hoog dit stuk decoratie boven de bank moet hangen. De hoogte van je wanddecoratie hangt af van verschillende dingen: de hoogte van je plafonds, de hoogte van je bank en je persoonlijke voorkeur.

Gemiddeld genomen hangt een schilderij vaak het beste met het hart van het schilderij op ooghoogte. Vaak is dit tussen de 145 en 160 cm hoog, gemeten van de vloer tot het midden van het schilderij, de wandplank, de poster of de foto collage.

Hoe hoog hang je decoratie boven de bank?

Bekijk de video:
Hoe wanddecoratie ophangen

Je wanddecoratie kun je op verschillende manieren ophangen boven de bank. De juiste manier hangt af van het gewicht van de decoratie en van het materiaal muur. Hele lichte wanddecoratie zul je op kunnen hangen met een hamer en spijkers. Vaak heeft een schilderij of poster in een lijst een schilderijhaakje aan de achterkant waarmee je de wanddecoratie aan de spijker kunt hangen. Voor zwaardere decoratie zul je een boormachine en pluggen met schroeven moeten gebruiken. Naast deze manieren zijn er ook allerlei zelfklevende strips op de markt waarmee je lichte wanddecoratie kunt ophangen. Deze plak je op de muur en aan het haakje kun je vervolgens je schilderij hangen.

schilderij boven bank

Muurdecoratie boven bank ophangen door te boren

Muurdecoratie boven een bank ophangen wordt meestal gedaan door te boren. Je boort een gat in de muur, duwt hier een plug in en je draait een schroef in de plug. Hier hang je vervolgens je schilderij aan. Houd met het boren rekening dat je eerst moet detecteren of er geen stroom- of waterleidingen in de muur lopen waar je wilt spijkeren of boren.

Een voordeel van decoratie ophangen door te boren is dat het snel voor elkaar kan zijn, mits je weet wat je aan het doen bent. Als je niet vaak een boormachine gebruikt dan kan dit spannend zijn. Je boort immers een gat in je gave muur of behang en dit gaat gepaard met de nodige twijfel, meten, stof en gedoe. Dit is dan ook meteen het nadeel van muurdecoratie ophangen door te boren.

Het is spannend om een gat in je muur te maken. Een gat in je muur is best definitief en dit herstellen gaat vaak lastig. Daarnaast kun je het maar één keer goed doen zonder onnodige gaten in je muren te hebben. Een foutje mag je dus niet maken. Geen fan van boren? Lees dan snel verder!


Wanddecoratie ophangen zonder te boren

Als je geen fan bent van boren heb ik goed nieuws: er is ook een manier om wanddecoratie op te hangen zonder te boren. Met een schilderij ophangsysteem van STAS hoef je na een eenmalige montage van het ophangsysteem nóóit meer te boren voor het ophangen van je wanddecoratie en kun je je decoratie verwisselen of verhangen wanneer jij dat wilt. Klinkt goed toch? Hoe je dit precies doet lees je op onze pagina met tips voor een schilderij ophangen zonder te boren.

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.