Hoeveel gewicht kan ik ophangen met een STAS ophangsysteem?

Hoeveel gewicht kan ik ophangen met een STAS ophangsysteem?

Bij STAS bieden we vele soorten ophangsystemen aan in verschillende lengtes, kleuren, maten én.. draagkracht! De draagkracht van een STAS ophangsysteem is een hele belangrijke factor om in gedachten te houden bij het maken van een weloverwogen keuze in ons assortiment. Want wat wil je precies op gaan hangen? Grote spiegels en zware lijsten zorgen al snel voor behoorlijk veel gewicht. Het laatste wat je wil is dat een dierbaar stuk decoratie op de grond valt omdat het te zwaar was voor het ophangsysteem. Om hier wat meer duidelijkheid over te creëren zullen we in deze blog een vergelijking van de ophangsystemen maken op basis van de draagkracht. Dan weet jij zeker dat je het juiste ophangsysteem kiest voor het ophangen van je wanddecoratie!


Ophangsystemen met een draagkracht van 20 kg per meter:


De STAS cliprail

Het STAS cliprail systeem is een veel gebruikt, degelijk en basic ophangsysteem. What you see is what you get! Een gewoon kwalitatief goed ophangsysteem, zonder toeters en bellen. De rail is verkrijgbaar in de kleuren wit of aluminium en in lengtes van 150, 200 of 300 cm.


STAS cliprail

De STAS houten rails

Naast aluminium rails biedt STAS ook houten rails aan in 2 verschillende modellen. De STAS windsor is sierlijk en warm waar de STAS riva voor een strakke en robuuste uitstraling zorgt. Voor ieder wat wils! Beide modellen zijn eenvoudig in gebruik en hebben ieder een eigen profiel waar passende haken voor beschikbaar zijn. De STAS houten rails zijn gemaakt van Ayous hout en FSC gecertificeerd. Ayous hout onderscheidt zich van ander hout doordat het niet vervormt of versplintert, en is perfect over te schilderen vanwege de gladde textuur van het hout. De STAS houten rails kunnen zowel geschroefd, gespijkerd als gelijmd* gemonteerd worden.


*De draagkracht van een gelijmde rails is sterk afhankelijk van de ondergrond dus voorzichtigheid is hierbij geboden. Meer informatie over hoe je het beste de STAS houten rails kunt lijmen is te vinden op onze website.


STAS windsor & riva

De STAS plasterrail

De STAS plasterrail is niet alleen heel functioneel, maar ook onzichtbaar! De STAS plasterrail is het enige ophangsysteem dat volledig geïntegreerd kan worden in een nieuw te bouwen of te stucen muur. Dit maakt de STAS plasterrail ook ideaal voor nieuwbouwprojecten. De STAS plasterrail is gemaakt van verzinkt staal en heeft een afmeting van 250 cm. De rail moet met behulp van spijkers in de onbehandelde ruwe muur geslagen worden. Wanneer dit is gebeurd kan de rail meegestuct worden met de muur. Om te voorkomen dat het gootje in de rail vol kalk komt te zitten moet er vooraf een metseldraadje in het gootje worden aangebracht. Direct na het stucen kun je het touwtje voorzichtig verwijderen zodat het stucwerk mooi opdroogt.


STAS plasterrail

De STAS u-rail

De STAS u-rail werd speciaal ontwikkeld voor systeemplafonds. De rail kan eenvoudig en bijna onzichtbaar gemonteerd worden op de kantlat van een systeemplafond. Een systeemplafond wordt met een kleine aanpassing een flexibel ophangsysteem! De STAS u-rail is uitermate geschikt voor kantoren, scholen en zorginstellingen. De STAS u-rail is beschikbaar in de kleuren wit, zwart of aluminium en in lengtes van 200 of 300 cm.


STAS u-rail

Ophangsystemen met een draagkracht van 25 kg per meter:


De STAS minirail

De STAS minirail wordt gekenmerkt door een uitzonderlijke smalle vorm en een innovatieve montage methode. De rail is slechts 16 mm hoog, maar kan desondanks toch 25 kg per strekkende meter dragen. Dankzij een handige schroef, de STAS clipschroef, kan de STAS minirail eenvoudig aan de wand worden bevestigd. De STAS minirail is perfect voor als je een elegant en onopvallend ophangsysteem zoekt! De STAS minirail is beschikbaar in de kleuren wit of aluminium en in lengtes van 200 of 300 cm.


STAS minirail

De STAS cliprail max

De STAS cliprail max is een ophangsysteem voor de perfectionist. Het fijne aan deze rails is dat een extra flens ervoor zorgt dat de rail strak aansluit tegen het plafond. Geen openingen dus! Het plafond, de wand en het ophangsysteem worden op deze manier één geheel. Met behulp van de railclip wordt de STAS cliprail max eenvoudig aan de wand bevestigd. De STAS cliprail max is beschikbaar in de kleur wit en aluminium en in lengtes van 200 of 300 cm.


STAS cliprail max

De STAS j-rail

De STAS j-rail is gebaseerd op de vorm van.. jawel, de letter J! Dankzij deze vorm kan de rail op uitzonderlijk veel manieren gecombineerd worden met haken, koorden en zelfs stangen. Het gebruik van een stang in plaats van een koord of staalkabel maakt het verplaatsen en wisselen van kunst op hoge wanden erg eenvoudig. Een ladder is namelijk niet nodig omdat de stang van onderaf uit de railgoot getild kan worden. Dit maakt de STAS j-rail, met zijn enigszins industriële uitstraling, een fijn ophangsysteem in galerieën en zakelijke panden. De STAS j-rail is beschikbaar in de kleuren wit of aluminium en in lengtes van 200 of 300 cm.


STAS j-rail

Ophangsystemen met een draagkracht van 45 kg per meter:


De STAS cliprail pro

De STAS cliprail pro is dankzij een dikwandig profiel uitermate geschikt voor het ophangen van zwaardere objecten. Ondanks deze grote draagkracht is de STAS cliprail pro een elegante en onopvallende rail, geschikt voor publieke ruimtes maar ook net zo goed voor woningen. Met de railclip kan de STAS cliprail pro eenvoudig worden gemonteerd. De STAS cliprail pro is beschikbaar in de kleur wit of aluminium en in lengtes van 200 of 300 cm.


STAS cliprail pro

De STAS multirail

De STAS multirail is een wereldwijd gepatenteerd schilderij ophangsysteem voorzien van een geïntegreerde verlichtingsrail. Een ophangsysteem en schilderijverlichting in één dus. In de rail zijn 12 V spanningsdraden geïntegreerd. Verschillende STAS armaturen kunnen vervolgens eenvoudig op elke gewenste plaats in de rail geklikt worden om zo wanddecoratie met led of halogeen uit te lichten. De combinatie met led lampen maakt de STAS multirail bovendien uiterst energiezuinig. De STAS multirail is beschikbaar in de kleuren wit of aluminium en in lengtes van 200 of 300 cm.


STAS multirail

De STAS multirail max

De STAS multirail max is in principe hetzelfde systeem als de STAS multirail, alleen onderscheidt de STAS multirail max zich door een extra flens die zorgt voor een strakke aansluiting met het plafond. Plafond, wand en ophangsysteem worden door deze flens één geheel. Het is daarnaast ook mogelijk om kabels weg te werken achter de flens. De STAS multirail max is beschikbaar in de kleuren wit of aluminium en in de lengtes 200 of 300 cm.


STAS multirail max

Ophangsystemen met een draagkracht van 100 kg per meter:


De STAS j-rail max

De STAS j-rail max is een kampioen in zwaargewicht! Het dikwandige profiel van de STAS j-rail max kan tot maar liefst 100 kg per strekkende meter dragen. De STAS j-rail max wordt gecombineerd met stangen in plaats van koorden. Dit maakt het verplaatsen en wisselen van kunst op hoge wanden erg eenvoudig. Een trap is namelijk niet nodig want de stang kan van onderaf uit de railgoot getild worden. Het STAS j-rail max systeem is ook leverbaar met diefstalvertragende beveiliging en wordt veelvuldig toegepast in galerieën en musea. De STAS j-rail max is beschikbaar in de kleuren wit of aluminium en in lengtes van 200 of 300 cm.


STAS j-rail max

Draagkracht van haken en koorden

De draagkracht van de railsystemen hebben we nu in kaart gebracht. Alleen met puur een rails ben je er helaas nog niet. Voor het ophangen van wanddecoratie zul je ook haken en koorden nodig hebben. STAS heeft vele haken en koorden, met verschillende draagkrachten.


STAS perlon koord met cobra

Het STAS perlon koord met cobra is geschikt voor de meeste railsystemen met uitzondering van de j-rail, j-rail max, plasterrail en de houten rails. Het perlon koord is vrijwel onzichtbaar en in combinatie met de STAS smartspring is deze belastbaar tot 4 kg en met de STAS zipper tot 15 kg per koord.


STAS staalkabel met cobra

De STAS staalkabel met cobra is geschikt voor de meeste railsystemen met uitzondering van de j-rail, j-rail max, plaster rail en de houten rails. De staalkabel is geschikt voor het ophangen van zwaardere wanddecoraties met de STAS zipper tot 20 kg per kabel. De STAS staalkabel met cobra in de kleuren wit en zwart zijn belastbaar tot 10 kg per kabel.


STAS haken en koorden

Haken en koorden voor de STAS j-rail:


STAS j-rail S-haak

STAS j-rail cilinderhaak

STAS j-rail stang met STAS veerhaak


J-rail haken koorden

Haken en koorden voor de STAS j-rail max:


STAS j-rail max stang + haak

STAS j-rail max security stang + haak + security cap

STAS j-rail max stang + haak (max. 100 kg)


STAS j-rail max haken en koorden

Haken en koorden voor de STAS plasterrail:


STAS plaster rail haak met STAS perlon koord met glijder of met STAS staalkabel met glijder

Haken en koorden voor de STAS houten rails:

STAS windsor en riva haken
Voor de STAS houten rails zijn er 2 verschillende haken beschikbaar. Voor de STAS windsor is de STAS haak windsor beschikbaar, en voor de STAS riva de STAS haak riva. Beide haken hebben een draagkracht van 20 kg en kunnen gecombineerd worden met onderstaande koorden en haken. De verschillende haak-koord combinaties zorgen voor een verschil in draagkracht.
STAS windsor en riva haken en koorden

Kort samengevat

Kort samengevat: Het totale gewicht wat je op wilt hangen mag nooit meer zijn dan de rails per strekkende meter kan dragen. Wél kun je natuurlijk meerdere haken en koorden gebruiken om je wanddecoratie veilig op te hangen. Voorbeeld: Je hebt een totaal gewicht van 18 kg wat je op wilt hangen aan de STAS cliprail. Voor dit gewicht zou één STAS cobra met perlon koord met STAS zipper te weinig draagkracht zijn. Een goede oplossing is om voor dit gewicht 2 STAS cobra met perlon koord te nemen met een STAS zipper.


We hopen het zo een beetje duidelijker voor je gemaakt te hebben! Mocht je er toch niet helemaal uitkomen, schroom dan niet om contact met ons op te nemen. Dan helpen we je graag verder.


Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.